Veckans Foto och Text
2024-01-11

Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture

Fredag ingen tur på bandet. I stället kom städerskan till oss. Vi sa att vi åter igen inte fått vår YA svarade hon att hon sett en plastkasse hänga på dörrhandtaget nere på dörren till gatan. Ingegärd gick ned och där fanns en YA. Vad orsaken till att vi inte fått tidningen framgick inte. Samma var det på torsdagen men då fanns det ingen tidning någonstans. På YA:s hemsida där man fyller i att man inte fått någon tidning stod det att den var försenad och skulle delas ut senast kl. 23.59. Således var tidningen ingen morgontidning utan nattidning. Således två dagar utan tidning. Tog i alla fall det lugnt på dagen. På kvällen bjöd Ingegärd på oxfilé med goda tillbehör och gott vin. För egen del blev det bara ett litet glas vin. Sedan såg vi På spåret. Rätt konstiga frågor och oftast uteblev svaren.
Lördag eller Trettondagen blev det en tur på bandet igen. Fortfarande bara en halv timme med låg fart. Sedan blev det skidor. Både sprint och skidskytte. Roligt att se på. På kvällen var Ingegärd nere och hämtade en pizza. Fortfarande dålig snöröjning. Det blir väl för dyrt för kommunen. Bättre att satsa på äppellundar och andra grejor som de flesta kommuninvånare aldrig får nytta av men som kommer att kosta en massa pengar. På kvällen Tv med Eva Rydberg. Tyckte inte den var så rolig.
Söndag åter bandet. Sedan dags för skidor på Tv. På kvällen bjöd Ingegärd på fläskfilé. Hoppade själv vinet eftersom jag inte mår så bra av detta vid olika tillfällen. Skidor under dagen och på kvällen Vem bor här. Det som slår en hur man kan leva med så mycket prylar och hur är det att städa där. Skulle aldrig trivas i dessa miljöer.
Måndag åter ingen YA. När Ingegärd gick ner på apoteket hittade hon en YA slängd innanför ytterdörren i trapphuset När hon kom upp ringde hon YA. De svarade med att man inte kunde använda kodlåset som var fruset. Tror att detta var en sanning med modifikation eftersom vi är tydligen de ända som har tidning här i huset. Det är dock över tjugo lägenheter här. Ska det fortsätta på det här viset funderar vi på att slopa YA. Hela hösten har den kommit på olika tider. Från sex till halv nio om dagarna. Detta även om det inte har kommit snö.
Tisdag nu fyrtio minuter på bandet. Ökade ej hastigheten men man får prova sig fram. Ingegärd iväg för fotvård. Inga problem med bilen men gatorna här i Tomelilla är förfärliga. Snön är nu riktigt packad och spårig så det gäller att köra försiktigt. Gick igenom lite gamla bilder till hemsidan. Har en del att söka i. Fann lite äldre bilder. På kvällen åter Tv. Det är det enda kvällsnöjet man har.
Onsdag åter bandet. Hjälpte sedan Kalle att byta påse i hans dammsugare. Han lyckades plocka bort allt som gick att plocka bort. Det är inte lätt då man aldrig bytt påse i dammsugaren. Ingen skada skedd utan det var bara att sätta var sak på sin plats och sätta i en ny påse så nu suger den som skyttsingen. Således årets goda gärning för min del. På eftermiddagen skidskytte. Det var stafetten för damerna. Alla sköt bra utom fröken E Öberg som missade två skott i liggande. Det kostade segern och de blev ”bara” två.
Torsdag bandet medan Ingegärd körde och hämtade ett nytt objektiv till min kamera. Har nu köpt ett ”makro” så att man kan bra närbilder om man har tur. Tar väl lite tid att lära sig detta objektiv.


Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture

De äldre bilderna är från förra seklets senare del. Det är bara vinterfoto från färgkort och dia. Vi hade en hel del vinterstormar på 60-talet med isolerade byar och många strömavbrott. Fotona är från Onslunda så det var inte bara nu det var vinterväder. Kommer ihåg en februarimånad då det började snöa och blåsa friskt. Körde hem från Tomelilla strax innan middagstid och det enda fordonet jag mötte var en plogbil på väg till Sälshög. Tur att jag kom hem. Nästa bil som kom till byn var på fredagskvällen vid femtiden då plogbilar och grävare nådde fram både från Tranås och Spjutstorp. Då kunde man tala om snökaos och dåligt ploga gator men det var ingen som klagade då. Att det blev strömavbrott var inte konstigt då elledningarna gick i luften även inne i byn.
Så var åter en vecka till ända och idag skiner solen över oss alla här i Tomelilla. Ni som kan passa på att vara ute. Senast jag själv var ute var förra året. Närmare bestämt den 19:de december då vi var och blev klippta. Vågar tyvärr inte bege mig ut i kylan och blåsten.
Ta nu väl vara på varandra och ha en riktigt skön helg med vad detta kan innebära. Var rädda om varandra och försök hålla er friska. Man ska va detta om man ska besöka akuten i Ystad enligt tillförlitliga källor. Ha det.


Åter veckans Foto och TextÅter startsidan