Veckans Foto och Text
2024-03-21

Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture


Torsdagseftermiddag en tur ned till COOP med Ingegärd för att handla. Första turen med el-rullstolen. Klarade det galant. Inte några ned- eller påkörningar utan det gick smärtfritt. Klarade även hissen utan problem. Skönt att kunna röra sig ute utan hjälp.
Fredag en kort tur på bandet. Det blev femminuterspass i tre omgångar. Var senare på dagen ute med Ingegärd runt COOP och torget. Börjar vänja mig vid rullstolen och hur den ska köras. Passade även på att ta lite foto. Det är några månader sedan jag var ute senast i Tomelilla och tog bilder. På kvällen revben och gott rosévin därtill. Resten av kvällen Tv.
Lördag bandet med samma intervaller som under fredagen. Tog syresättningen. 92% vid starten och efter fem minuter var den nere på 78 – 80%. Således dålig kapacitet på lungorna. Får höra på tisdag med Georgia om det är något att göra åt saken. Annars är det bara att acceptera att det är som det är. Får skippa att gå så långt på bandet. Tur att jag nu har elrullstolen då jag ska ut och röra mig i samhället. På kvällen fläskytterfilé och gott rött vin därtill. Därefter blev det Tv hela kvällen.
Söndag totalt femton minuter på bandet i tre pass. Till middag hade Ingegärd lagat en mycket god porterstek. Det var länge sedan hon bjöd på denna rätt och den satt som en smäck. På eftermiddagen gick Ingegärd och jag körde med rullstolen hem till Marianne och Hans på en eftermiddagsfika. Det var jättetrevlig att åter kunna träffas. Betydligt lättare sedan jag fått min el-rullstol. Således inga problem. Hem igen till kvällen och sedan blev det Tv.
Måndag åter en kort tur på bandet. Det vill säga femton minuter i tre pass. Resten av dagen data- och Tv-tid. Inte så mycket mera att göra eftersom det blåste ute.
Tisdag inget band utan vi steg upp litet tidigare. Det var dags att bege sig till Simrishamn. Hade tid hos min KOL-sköterska Camilla klockan tio. Väl framme i Simrishamn hämtade Ingegärd en rullstol i foajén åt mig. Sedan upp till KOL-mottagningen. Kom in klockan tio till Camilla och så började provtagningen med spirometerprov. Flera andra prover togs och vi diskuterade lite om hur jag mådde. Kvart i elva var vi klara och Camilla rullade ut mig i väntrummet där Ingegärd väntade. Eftersom min lungläkare Georgia hade fått återbud från en patient var det bara att rulla in i hennes mottagning. Nu var Ingegärd med. Vi diskuterade hur jag mådde och de problem som jag har idag. Bland annat ska vi ändra lite på medicineringen samt även inställningen på den ena maskinen där hemma då jag går på bandet. Georgia skulle undersöka om instruktioner för andningsövning med yoga. Kan vara intressant. Väl klockan tolv var det dags att bege sig hemåt efter ett mycket intressant möte med Georgia. Trevligt när en läkare kan engagera sig så i sina patienter. Väl hemma igen var det dags för några mackor innan Ingegärd och Mariann begav sig till Onslunda för att spela bridge. Ringde till några vänner när Ingegärd var iväg. Således förflöt dagen snabbt och på kvällen åter dags för Tv.


Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture


Onsdag frukost och sedan bandet. Ingegärd hade tvättdag så hon var lite sysselsatt med detta. På eftermiddagen tog jag själv en tur med el-rullstolen runt centrum och en bit längs Välabäcken. Kan konstatera en sak att Tomelilla inte är ett handikappassat samhälle. Höga kantstenar i de flesta gathörnen och en del gångar slutar så även med detta problem. Körde ned norr om kommunhuset vid dammen. Ena bron över Välabäcken är livsfarlig. Höll på att välta då jag skulle passera den. Gången och bron har för stor höjdskillnad så rullstolen tippade bakåt. Hade jag inte fått tag i broräcket kunde det sluta illa. Talade med några pensionärer och de hade samma erfarenhet av att köra rullstol och rullator i Tomelilla. Det behövs tydligen ett Handikappråd i kommunen för de styrande, både politiker och tjänstemän verkar inte ha insyn hur det ska vara. Väl hemma igen gick jag igenom fotona som jag tagit på min lilla tur i Tomelilla. Fick sedan ta kontakt med Telenor support angående fjärrkontrollen till deras ”puck” till Tv. Vissa knappar fungerade inte. Fick efter många om och men den åter att fungera men senare på kvällen återkom problemet emellan åt. Tyvärr är deras prylar inte av högsta kvalité.
Torsdag dags att fixa med hemsidan. Det är även städdag så nu kommer städerskan. Skönt för Ingegärd att få hjälp med detta för själv är jag inte till någon hjälp numera. I eftermiddag är det dags för SPF. Det var minst ett halvår sedan vi var med på deras verksamheter. Det ska bli roligt.
Inga gamla foto denna gånger eftersom jag har haft tillfälle att ta en del foto under mina få turer ute i Tomelilla. Återkommer en annan gång med de gamla fotona.
Så har åter en vecka gått med både glädjeämnen och små motgångar. Om vädret nu tillåter kan jag ta mig runt i samhället utan några större problem och detta är en lättnad. Så bara en uppmaning: Ta väl vara på varandra och var varandra behjälpliga med små som stora problem. Visst kan det vara jobbigt ibland men tänk på att allt för eller senare tar en ände. Ha nu en riktigt skön helg.


Åter veckans Foto och TextÅter startsidan